16 Mayıs 2020 Cumartesi


SIVI ALIMININ ÖNEMİ VE GÜNLÜK ÖNERİLEN SIVI MİKTARI




Sıvı gereksinimi; içilen su, yiyecek ve içeceklerdeki sudan ayrıca yiyeceklerden enerji elde edilirken açığa çıkan metabolik sudan karşılanır. 


          Su Yaşam İçin En Elzem Olan Sıvıdır


Besinlerin sindirimi, besin ögelerinin dokulara taşınması, bunların hücrelerde kullanıldıktan sonra oluşan zararlı maddelerin atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için su gerekir. 

Vücutta bütün kimyasal olaylar çözelti içinde oluştuğundan, organizmada yeterli miktarda sıvı bulunması yaşam için gereklidir. Vücut suyu bebeklik çağında %80 iken yaş ilerledikçe azalarak ileri yaşlarda %60-50’lere düşer. 




Dehidratasyon düzeyinin farklı etkileri

Vücut su hacmi kaybı (%)
Etki
0-1
Susama
2
Şiddetli susama, huzursuzluk, iştah kaybı
3
Kan hacminde azalma, fiziksel performans bozukluğu
4
Fiziksel çalışma için güç sarfı, bulantı
5
Konsantre olamama
6-7
Isı artışını düzenleyememe
8-9
Baş dönmesi, aşırı halsizlik, solunumda zorlanma
10
Kas spazmı, uykusuzluk
11
Böbrek işlev bozukluğu, kan dolaşımında yetersizlik

  •  Sıcak havalarda, fazla fiziksel aktivite yapıldığında, fazla proteinli ve tuzlu yiyecekler tüketildiğinde, terleme ve idrarla, vücut ısısını arttıran ateşli hastalıklarda solunum yolu ile ishalde ise bağırsak yolu ile sıvı kaybı artar. Böyle durumlarda vücudun sıvı/su gereksinmesinde de artış olur, vücutta sıvı dengesini korumak için kaybolan suyun yerine konulması gerekir.

Günlük Sıvı İhtiyacını Hesaplama

Vücuttaki suyun dengesinin yaşamsal önemi vardır, günlük gereksinim 35 mL x vücut ağırlığı (kg) eşitliği ile basitçe hesaplanır. Ölçüler minimum alınması gereken miktarları göstermektedir.

Örn: 75 kg bir A kişisi için 75x35= 2625 lt


İdrar Renginin Önemi

 İdrar renginin koyulaşması, su ihtiyacının karşılamadığını göstergesidir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYKU DÜZENİNİN KİLO ARTIŞINDAKİ ETKİSİ LEPTİN Yağ hücrelerinden üretlir. İştah...